Tämän postauksen aiheena on siis otsikon mukaisesti käsitöiden myyminen, ja minun tapauksessani kyseessä on luonnollisesti korumyynti. Ja heti tähän alkuun aion sanoa, että tämän postauksen aiheena ei ole käsitöiden verotus. Toki tiedän, että kaikestä käsitöiden myymisestä tulee maksaa veroa, ja se siitä. Olen tässä nimittäin selaillut nettiä nyt parin päivän ajan hyvinkin ahkerasti, kun etsin mahdollisia paikkoja, missä myydä käsitöitä. Yleensä kuitenkin törmäsin uutisiin tai blogeihin, joissa puhuttiin käsitöiden verotuksesta. Tai jos joku kysyi esim. keskustelupalstalla, missä käsitöitä voisi myydä, niin vähintään jo toinen kommentti koski verotusta. Ja siitä se keskustelu jatkui verotuksesta ja alkuperäinen aihe unohtui.
Mutta ennen kuin voi edes miettiä koko verotusta, niin ensin täytyisi saada käsitöitä myydyksi. Sehän se avainasia on, vai mitä? Itse yritän saada kauppaa tämän blogini kautta sekä facebookissa. Lisäksi kokeilin myydä viime vuonna joitakin tuotteitani Taitomaassa. Taitomaa on siis käsitöiden myyntiin erikoistunut sivusto, minne kuka vain voi laittaa tuotteitaan myyntiin. Tosin tämäntapaisilla sivustoilla tuntuu olevan enemmän myyjiä kuin ostajia. Taitomaan lisäksi olen kokeillut myös huuto.netiä. Nettimyyminen on kuitenkin (ainakin minusta) vaikeaa. Yksi syy on se, että tarjontaa on valtavasti, ja siitä massasta tulisi kyetä erottautumaan. Toiseksi, monet koruni näyttävät luonnossa paljon paremmilta kuin kuvissa (tätä asiaa yritän yhä korjata). Onneksi on taas tulossa kevät ja ihana luonnonvalo <3 Mutta silti kuvista ei aina välity oikeat värit, pituus tai paino.
Joulun alla kävin elämäni ensimmäistä kertaa myymässä joulumyyjäisissä, ja nautin siellä olostani suunnattomasti. Livenä myyminen toimii huomattavasti paremmin kuin nettimyyminen. Samalla sai rupatella ihmisten kanssa ja nähdä myös muita käsitöiden tekijöitä ja ihastella heidän tuotteitaan. Mutta, onko käsitöiden myyminen oikeasti näin kausiluonteista? Joulun alla kyllä riittää myyjäisiä (vaikka niiden löytäminen vaatiikiin hiukan salapoliisityötä), mutta entäs muu vuosi. Olen yrittänyt etsiä kevätmyyjäisiä tai pääsiäismyyjäisiä tai ihan mitä tahansa myyjäisiä, mutta ainakaan täällä päin ei tunnu tarjontaa olevan. Olen myös ottanut yhteyttä tiettyihin tahoihin, ja odottelen vastauksia mahdollisista myyjäisistä. Sekin monissa myyjäisissä pistää silmään, että ne ovat jonkun seuran tai yhdistyksen järjestämiä, joihin ulkopuolisia ei välttämättä edes päästetä myymään. Ei kai tässä voi ruveta jokaisen seuran ja yhdistyksen jäseneksi, eihän?
Yksi myyntikanava on myös Siivouspäivä. Silloin kuka tahansa voi perustaa (melkein) mihin tahansa kirppiksen. Kätevää ja näppärää. Tosin itse en oikein tykkää kirppiksillä myydä käsitöitä. Viime vuonna osallistuin Siivouspäivään myyjänä, mutta pääpaino oli kyllä kirppistavaroissa. Otin vain muutamat korvisparit mukaani myytäviksi. Ihmisillä ei myöskään välttämättä ole suuria summia mukana tuolloin, toisin kuin käsityömyyjäisissä, mikä myös omalta osaltaan voi rajoittaa myymistä.
Olen myös harkinnut, että menisin kesällä torille myymään. Yllätyksekseni päivävuokra myyntipaikasta ei kovin korkea ole, mutta ongelmaksi muodostuukin sitten pöytä. Täytyisi kehitellä jokin pieneen tilaan (että mahtuisi pieneen autoomme) menevä myyntipöytä. Lisäksi en tiedä, kuinka suopeasti torimyyjät eli oikeat yrittäjät suhtautuvat harrastelijoihin. Tosin, en kyllä aio myöskään välittää mielensäpahoittajista.
Mutta kaipa tässäkin pätee sama kuin monessa muussakin, täytyy vain olla ahkera ja omatoiminen, niin ehkä niitä myyjäisiäkin alkaa löytyä! On se ainakin tänä vuonna (jouluna) helpompaa, kuin viime vuonna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti